Så förbättrar du ditt självförtroende steg för steg

Så förbättrar du ditt självförtroende steg för steg

Dåligt självförtroende är något som de flesta människor lider av, kvinnor som män, unga som gamla. Vi hittar alltid något negativt med oss själva, och det är det inget onormalt med. Ingen är perfekt. Men att klandra ner på sig själv gör ingenting bättre.  

Mår du dåligt på grund av ett dåligt självförtroende är det dags att ta tag i det nu. Nedan följer några värdefulla tips du kan använda dig av för att sakta men säkert förbättra ditt självförtroende. 

Acceptera dina brister 

Ingen människa på jorden är perfekt. Inte ens Beyoncé. Vi har alla brister som tynger oss. Några hatar deras näsa, andra deras lår och några deras förmåga att övertänka situationer. Oavsett vilken brist du har är det viktigt att du accepterar den. Visst kan det hjälpa med en näsoperation för stunden, men bara för att din krokiga näsa är åtgärdad betyder det inte att du inte kommer upptäcka andra “fel”. För att förbättra ditt självförtroende måste du acceptera de brister du har, omfamna dem och se på dem som unika egenskaper som gör dig till den du är. 

Fokusera på vad som är viktigt 

Förutom att acceptera dina brister är det viktigt att du fokuserar på vad som är viktigt för dig för att kunna uppnå ett bra självförtroende. Spenderar du alldeles för mycket tid på att klandra ner på dig själv kommer du inte ha lika mycket tid över till annat. Försök därför att fylla din tid med ting som gör dig glad istället för att fokusera på det negativa. Det kan vara att träna, att gå långa promenader med hundarna, att laga mat eller kanske bara att umgås med dina nära och kära. Ju mer du fokuserar på det som är viktigt desto mindre tid kommer du ha över till negativt self-talk. 

Skriv ned dina tankar 

Ett väldigt bra sätt att träna sitt mentala på är genom att skriva ner de tankar man har; både när man har en dålig dag och en bra dag. Genom att skriva ner hur man känner kommer man utvecklas och därmed efterhand må bättre.  

Men hur fungerar det? Jo, genom att reflektera visualiserar du dina tankegångar. Då är det betydligt enklare att sätta finger på hur du mår, och därmed även betydligt enklare att åtgärda de negativa känslorna. Om du beskriver känslorna som uppstår när du är glad, kommer du kunna gå tillbaka till dessa känslor en dag när du har det mindre bra. Läser du dina negativa tankar en dag när du har det bra, kommer du enklare kunna motverka att du mår så dåligt nästa gång.